Magasépítési Igazgatóság

A Magasépítési Igazgatóság jóformán egyidős a FŐBER-rel, mára pedig, ha csak a jelenleg futó projektek számát nézzük, ismét húzóágazattá vált. Az igazgatóság az alábbi létesítmény-fajtákkal kapcsolatban végzi tevékenységét: műemlék épületek, középületek, közforgalmi létesítmények, sportlétesítmények, egészségügyi intézmények, lakóépületek, ipari létesítmények, közlekedésépítés magasépítési létesítményei. Ehhez a sokrétű munkához elengedhetetlen egy összeszokott, jó csapat. Ezért igazgatóságunk legnagyobb értékének kollégáink magas szintű szakmai tudását, tapasztalatát és a minőségi munkavégzés melletti elköteleződését tartjuk.

Magasépítés

A FŐBER fontos eredményei közé tartozik a Budapest városképét alakító modern lakóépület együttesek létrehozása. A „zöldmezős” beruházással felépült lakótelepek mellett a „barnamezős” belvárosi rehabilitációs akciók is említhetők. A lakótelepek elsősorban a léptékükkel, a rehabilitációk a problémamegoldás komplexitásával emelhető ki, illetve jellemezhetőek a mérnöki munka oldaláról.

Az intenzív lakóterületi fejlesztéseket követően a fővárosban az beruházások hangsúlya az elmúlt 25 évben egyre inkább az egyedi építésekre helyeződött át. Ezzel együtt a „mennyiség” helyett előtérbe került a „minőség” a FŐBER megbízásaiban, illetve az állami és az önkormányzati megrendelők mellett megjelentek a piaci szereplők is.

Az 1990-es évek óta a vidéki kis- és középvárosokban is egyre több létesítmény megvalósításában volt szerepe a FŐBER-nek. Ezek közül kiemelhető az egészségügyi intézményrendszer megújításában történő közreműködés; a vidéki (Debrecen, Dombóvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Vác) kórházak, rendelők építészetileg is modern átalakítása, illeszkedve az egészségügyi szolgáltatások fejlesztési igényét megfogalmazó kormányzati szándékhoz. Említést érdemel továbbá az oktatási intézmények és hozzá kapcsolódó kollégiumok fejlesztése során végzett lebonyolítói és műszaki ellenőri tevékenység (Baja, Budapest, Győr, Kaposvár, Pécs).

Műemlék felújítás

A FŐBER magasépítési tevékenységének egyik kiemelt területe az országos jelentőségű műemléképületek felújítása.

Ezek közül is kiemelhető a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) Templom műemléki rekonstrukciója. Az építési beruházás kivitelezési munkáinak teljeskörű lebonyolítására állami megrendelés keretében került sor.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem bővítési és korszerűsítési munkái során a FŐBER Zrt. FIDIC mérnöki feladatokat látott el. A projekt az EU Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásban valósult meg.

A Várkert Bazár felújítására kiemelt kormányzati beruházás keretében került sor. Egy új, multifunkcionális tér jött létre a Főváros szívében, és az épület újra ékköve lehet a Világörökség részét képező Budai Várnegyednek, illetve Duna-partnak egyaránt.

A műemléképületek, létesítmények felújítása közül kiemelhető még a budavári Sándor-palota, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, a fertődi Esterházy-kastély, a visegrádi Királyi Palota, a siklósi vár, az Aquincumi Múzeum, az ozorai Pipo-várkastély, a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely, a dákai kastély, a pécsi „Múzeumok utcája”.

Eddigi munkáink képekben

A képekre kattintva galéria nyílik

Sándor-palota, Budapest

A Sándor-palota 2003 óta a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad otthont. Az egyszerűségével is nyugalmat sugárzó épületben mindig is jelentős személyek fordultak meg, fontos megbe­szélések és találkozók helyszínéül szolgált.

Új Magyar fő konzulátus Ungvár [Ukrajna]

Az Ungvár központjában, az Ung folyó partján lévő régi épület teljes egészében megújult. A színvonalas átalakítás részeként a konzuli hivatal, valamint a megnövekedett ügyféligények kielégítésére egy új épületszárny is épült. A beruházásnak köszönhetően valósulhatott meg az az igény is, hogy az ügy­félforgalom ne zavarja a főkonzul napi tevékenységét és pi­henését. Ennek érdekében az utcafronti régi és új épület mö­gött egy csodálatos belső pihenőkert jött létre.

A projekt főbb részei:

  • Főkonzuli rezidencia-épület átépítése
  • Új hivatali épület megvalósítása
  • Szolgálati épület átépítése
  • Belső úthálózat és térburkolat építése

Tüzihorganyzó üzem, Ócsa

Az ország legnagyobb és legkorszerűbb tűzihorganyzó üzeme 2011 tavasza óta működik a Budapesttől 30 km-re fekvő Árpád-kori kisváros, Ócsa iparterületén. Az ócsai üzemben a ma elérhető legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák ipari vas- és acélszerkezetek, valamint kisebb méretű acéláruk több évtizedre szóló felületvédelmének biztosítására. A megfelelően előkészített termékek korrózió elleni védelme akár 40-50 évre is szólhat, de még a szélsőségesebb időjárásnak kitett szerkezetek védelmére is alkalmas legalább 20 éven keresztül. Évtizedeken át tartó hiány szűnt meg az országban azzal, hogy ipari méretű acélszerkezetek horganyzása is lehetővé vált ebben a csúcstechnológiával felszerelt csarnokban.

Várkert Bazár rekonstrukciója, Budapest

A 19. század végén, 1875 és 1883 között épült Várkert Bazár a világörökség része. Az Ybl Miklós által tervezett épületegyüttes elsődleges feladata a Budai vár és a Duna-part összekapcsolása volt. Elnevezése arra utal, hogy kezdetben kereskedelmi funkciót töltött be, később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül is szolgált. Ez a csodálatos neoreneszánsz építmény a második világháborúban saj­nos rendkívül súlyos károkat szenvedett. 1961-től több mint húsz éven át a főváros legkedveltebb szórakozóhelyének, a Budai Ifjúsági Parknak adott otthont, majd - miután 1984-ben életveszélyessé nyilvánították - hosszú időre bezárt. Állagromlása, méltatlan hányattatása 30 éven át tartott, felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb világörökségi helyszínének listájára is.

Hosszú idő után, végül 2011-ben született döntés a Várkert Bazár teljes rekonstrukciójáról és az eredeti állapotok visszaállításáról.

A projekt megvalósítása során megújult a teljes létesítmény, felépült egy új multifunkcionális rendezvényterem, alatta mélygarázzsal, valamint megújult a királyi kert is. A rekonstrukció során az eredeti épület legapróbb részleteit is megőrizték, amelyhez a korabeli fotók, levél­tári dokumentumok, illetve a helyszínen talált és begyűjtött maradványok nyújtottak nagy segítséget. Így került helyreállításra az összes eredeti korlát, kapu és kerítés. A járóburkolatok eredeti színükben és mintázatukban pompáznak, megőrizve hajdani szépségüket az épület új funkcióinak is megfelelő minőségben. A műemléki felújítás (rekonstrukció, restaurálás) során az új építményekkel együtt egy 28 000 m2 alapterületű beruházás valósult meg

A Lánchíd utca és a Budai vár környékének közlekedési fejlesztése, Budapest

Budapest Duna-parti látképe a Világörökség részét képezi 1987 óta. Ennek ellenére a Várkert Bazár és a szervesen hozzá kapcsolódó Duna parti terület felújítása évtizedekig váratott magára. A beruházást elsősorban a Várkert Bazár felújítása tette szükségessé, hogy a csatlakozó közterület megfelelő minőségben és arculattal illeszkedjen a megújult műemléki környezethez és a világörökségi látképhez.

Zeneakadémia, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A több mint száznegyven éve működő egyetem a zenemű­vészeti és zenetudományi képzés magyarországi fellegvára. A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főépülete 1907-ben épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Az épület Ma­gyarország első vasbeton vázas középülete, a szerkezeti tervező Zielinski Szilárd. Tartószerkezeti megoldásai azért számítanak még ma is mérnöki bravúrnak, mert annak idején sem betonkeverő gépek, sem pedig nagyteljesítményű be­tonpumpák nem álltak rendelkezésre, a statikai szilárdságot számító és modellező számítógépről nem is beszélve. Az épí­tésekor olyan technikai kuriózumokat is alkalmaztak, mint a központi porszívó, a légfűtés és a rezgésvédelem.

A műemlék főépület rekonstrukciója során a ház művészettörténeti értékeinek megőrzése és a terek építéskori pompájának helyreállítása mellett a 21. századi követelményeknek megfelelő oktatási és hangversenykörnyezet kialakítása volt a fő cél.

Csillagpont kórház, Miskolc

Az ország egyik legnagyobb betegforgalmú intézményét több mint 50 évvel ezelőtt alapították, azóta biztosítja évente 60 ezer fekvőbeteg és egymillió járóbeteg ellátását.

A 25 hektáron működő komplexum több, elszórtan elhelyez­kedő pavilonban látta el a gyógyító szolgáltatást. A meg­valósult projektnek köszönhetően a Csillagpont Kórház az észak-magyarországi régió progresszív ellátási centrumává vált. A Csillagpont elnevezés egyszerre utal az új, térségi be­tegellátó-irányító rendszerre, valamint az új épület csillag ala­kú elrendezésére.

A megvalósítás három ütemben történt úgy, hogy közben a kórház működését folyamatosan biztosítani kellett.

A Csillagpont projekt részeként létrejött egy új épület (Csillagpont) 16.773 m2-en, valamint átalakult az ideggyógyászati tömb 9.000 m2-en és átépült a sebészeti épület egy része is csaknem 4.000 m2- en. A Csillagpont épületet zárt és nyitott folyosós rendszer kapcsolja össze a környező - gyógyítást szolgáló - épületekkel. beruházás részeként többek között megvalósult a központi műtő, a Szülészeti Osztály legfelső szintjén egy új koraszülött részleg, az épület tetején pedig létrejött egy heliport.

Rudas Gyógyfürdő és uszoda átalakítása és bővítése

A Gellért-hegy lábánál található európai színvonalú fürdőkomplexum története egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor Szokoli Musztafa budai pasa megépíttette azt. Az ilidzsa, azaz termálfürdő egy olyan török fürdő volt, amely a források vizének hasznosításával épült. A ma már gőzfürdőnek tartott Rudas török kori részét felépítése óta gyakorlatilag folyamatosan használják, jellegzetessége és értéke a bővítések és átalakítások ellenére mégis változatlan.

A beruházás során kialakításra kerülő, földszinti medencetérben két közepes méretű és két kisebb (merülő) medence került kialakí­tásra. Ez a terület a meglévő uszodából közvetlen átjárási lehetőséggel közelíthető meg. Az emeleten egy, az utcáról is megközelít­hető, 232 m2 területű étterem várja a vendégeket. A tetőteraszon napozóterasz és olyan páratlan kilátást nyújtó panorámamedence üzemel, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a Dunára és a fővárosra. A pinceszinten került elhelyezésre a gépészeti tér, az ét­terem konyhaüzemi helyiségei és a vendégeket kiszolgáló mosdók.