smilingly Magasépítés

A FŐBER fontos eredményei közé tartozik a Budapest városképét alakító modern lakóépület együttesek létrehozása. A „zöldmezős” beruházással felépült lakótelepek mellett a „barnamezős” belvárosi rehabilitációs akciók is említhetők. A lakótelepek elsősorban a léptékükkel, a rehabilitációk a problémamegoldás komplexitásával emelhető ki, illetve jellemezhetőek a mérnöki munka oldaláról.

Az intenzív lakóterületi fejlesztéseket követően a fővárosban az beruházások hangsúlya az elmúlt 25 évben egyre inkább az egyedi építésekre helyeződött át. Ezzel együtt a „mennyiség” helyett előtérbe került a „minőség” a FŐBER megbízásaiban, illetve az állami és az önkormányzati megrendelők mellett megjelentek a piaci szereplők is.

Az 1990-es évek óta a vidéki kis- és középvárosokban is egyre több létesítmény megvalósításában volt szerepe a FŐBER-nek. Ezek közül kiemelhető az egészségügyi intézményrendszer megújításában történő közreműködés; a vidéki (Debrecen, Dombóvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Vác) kórházak, rendelők építészetileg is modern átalakítása, illeszkedve az egészségügyi szolgáltatások fejlesztési igényét megfogalmazó kormányzati szándékhoz. Említést érdemel továbbá az oktatási intézmények és hozzá kapcsolódó kollégiumok fejlesztése során végzett lebonyolítói és műszaki ellenőri tevékenység (Baja, Budapest, Győr, Kaposvár, Pécs).

http://livingriver.eu/?s=VCS-285 證照考試使傳遞Veritas NetBackup 10.x and NetBackup Appliance 5.x Administrator有效資料更方便 🌲 到「 newdumpspdf.com 」搜索《 VCS-285 》輕鬆取得免費下載VCS-285證照信息 Műemlék felújítás

A FŐBER magasépítési tevékenységének egyik kiemelt területe az országos jelentőségű műemléképületek felújítása.

Ezek közül is kiemelhető a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) Templom műemléki rekonstrukciója. Az építési beruházás kivitelezési munkáinak teljeskörű lebonyolítására állami megrendelés keretében került sor.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem bővítési és korszerűsítési munkái során a FŐBER Zrt. FIDIC mérnöki feladatokat látott el. A projekt az EU Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásban valósult meg.

A Várkert Bazár felújítására kiemelt kormányzati beruházás keretében került sor. Egy új, multifunkcionális tér jött létre a Főváros szívében, és az épület újra ékköve lehet a Világörökség részét képező Budai Várnegyednek, illetve Duna-partnak egyaránt.

A műemléképületek, létesítmények felújítása közül kiemelhető még a budavári Sándor-palota, a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda, a fertődi Esterházy-kastély, a visegrádi Királyi Palota, a siklósi vár, az Aquincumi Múzeum, az ozorai Pipo-várkastély, a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely, a dákai kastély, a pécsi „Múzeumok utcája”.

Eddigi munkáink

A képekre kattintva galéria nyílik

Puskás Ferenc Stadion

A Puskás Aréna egy közel 388 000 m²-es telken helyezkedik el, bruttó alapterülete lelátófelülettel együtt mintegy 208 000 m. Maximális befogadóképessége 67 155 fő. A háromszintes nézőtérrel rendelkező, többek között múzeumot, éttermet, sportboltot, rendőrőrsöt, öltözőket és szociális helyiségeket is magában foglaló stadionban a régi Népstadion fő karakterét adó pilonokat az eredeti megjelenéshez hasonlóan építették újra, emléket állítva ezzel az eredeti épületnek. A stadion alkalmassá tehető egyéb, pl. kulturális rendezvények, koncertek megrendezésére is a sportpálya füvének lefedésével, küzdőtérként való hasznosításával.

Tatabányai Multifunkcionális Csarnok

Feltöltés alatt...

 

Kézilabda Csarnok

 

Feltöltés alatt...

Postapalota

A főváros egyik legnagyobb közlekedési csomópontjának, a Széll Kálmán térnek a legszebb épülete a volt Postapalota.  Az épület 1924 és 1926 között, Sándy Gyula tervei alapján épült, az első modern értelemben vett magyarországi irodaházaként.  Az épületben található a műemléki védettséget élvező pater noszter felvonó is.  A Postapalota, mely túlélte Budapest ostromát is, most Buda Palota néven válik egy XXI. századi korszerű irodaházzá.  A közel 20.000 m2 alapterületű, hosszú évek óta üresen álló, és jelentős állagromlást elszenvedett épület szerkezeti megerősítést kapott, és mélygarázs épült mellé.  A rekonstrukciónak köszönhetően hamarosan a főváros egyik legszínvonalasabb műemlék irodaházaként születik újjá, megőrizve jellegzetes art deco stílusjegyeit.

Millenáris Széllkapu

A felszíni területen egy 1,8 ha területű park létesült, amely a Margit körút és Kis Rókus utca felőli oldalon látszóbeton támfalakkal biztosítja a terület intimitását, illetve a tájépítész által megálmodott domborzati kialakítást. A parképítés során telepítésre került 328 db koros fa, 4000 m2 gyepszőnyeg, 25.000 db cserje és 40.000 hagymás növény, illetve a vasbeton felületek egy részén növényfalak.

Látványos eleme a parknak egy 240 fm hosszú és 21 m magas acélszerkezetű függőkert, amelyen két közönségforgalomra alkalmas szint van.

Kecskeméti Kodály Intézet

A beruházás első ütemében a Kecskemét központjában található, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezeti egységeként működő Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, műemléki védettség alatt álló kolostorépületének felújítása és korszerűsítése valósult meg. Második ütemben a szomszédos ingatlanokon egy új, korszerű kollégium, további oktatási helyszín,  és egy 350 fő befogadására alkalmas, hangtechnikai stúdióval ellátott hangversenyterem kerül kialakításra. A FŐBER Zrt. a beruházás során mérnöki feladatokat lát el.

LUDOVIKA CAMPUS

A Ludovika Campus beruházás során műszaki ellenőri és lebonyolító mérnöki feladataink voltak, többek között az Oktatási épületen, a Lovarda – Parkon és a Rendészettudományi Kar Speciális Képzési Épületén.

Összesen 3955 fő befogadására alkalmas épület jött létre az oktatási funkciók ellátására, 20.000 nm területen.

A Speciális Képzési Épületben kapott helyet a Rendészettudományi Kar oktatási funkción kívül  egy 600 fős kollégium11 vendégszobával, büfével.

Nádasdy Kastély

A Kastély felújításának jelenlegi fázisa a már 1995-ben lefektetett „felújítási programterv” folytatása. A beruházás keretében 2400 négyzetméteren újítják fel a kastélyt. A fejlesztés részét képezi a kastély körüli park környezetrendezése is, növénytelepítéssel és öntözőrendszerrel. A kastélykert része a 7800 négyzetméternyi vízfelületű tó.

A projekt különlegessége a könyvtárszoba  korhű restaurálása, valamint a hősök csarnokának megvalósítása.

Császár-Komjádi Béla Sportuszoda

A Császár-Komjádi uszoda szerves részét képző Császár fürdő Hild József tervei alapján épült ki a 19. század első felében. A Komjádi Béla Sportuszoda 1976-os megnyitása óta Komjádi Béla olimpiai bajnok, vízilabdaedző nevét viseli. A 2017-es úszó-világbajnokság alkalmából a fejlesztés során megújult a teljes uszodacsarnok, valamennyi külső és a belső medence és az öltözők, mintegy 7 hónap leforgása alatt.

A sportrendezvényeken 1800 fő befogadására alkalmas uszoda 11 456 négyzetméteren terült el. Jellegzetessége a 40 méter fesztávolságú nyitható tetőszerkezet. A 3 szintes épületben 5 medencét és 2 tanmedencét alakítottak ki.

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

A Margit-sziget uszodáját 1930-ban építették meg, mely átadásakor Európa legnagyobb fedett úszócsarnokának számított, a maga 33 m hosszúságú és 18 m széles úszómedencéjével.

Rekonstrukciós munkálataira 3 ütemben került sor a 2017-es úszó VB megrendezése kapcsán. A munkák során a főépület, az 1937-ben készült nyitott versenyuszoda, valamint a hozzá tartozó épületek és tribünök rekonstrukciója valósult meg. Korszerűsödött továbbá a sportszálló épülete is.

Az újonnan épület részek elnevezése lett a Széchy Tamás uszoda.

Feltöltés alatt....

Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, új oktatási és kutatási épület

Az említett épület lábakon álló, előregyártott vasbeton pillérvázas, parkolószinttel és 4 egyéb szinttel megépített épület. Az első két szinten az oktatáshoz kapcsolódó funkciók kerültek elhelyezésre, míg a két felső szint a kutatómunka színtere. Az épületben megvalósul két, egyenként 336 fős (két szintet átfogó) „lépcsős” nagyelőadó, két – szintén lépcsős padozatú – egyenként 96 fős „kiselőadó” és több, különböző létszám befogadására alkalmas oktató terem. Az első szinten helyezkedik el a központi aula tér, ami összeköttetésben áll a szomszédos „Elméleti Tömb” épületével, csakúgy mint a második oktatási szint (galéria szint). A parkoló szinten kialakításra került egy étterem a hozzá kapcsolódó fogyasztótérrel, illetve külső fogyasztótér lehetőségével (terasz).

A Széll Kálmán tér felújítása és a Budai fonódó villamosközlekedés fejlesztése  

A tér az 1940 évekre vált közlekedési csomóponttá. 1972-ben az M2 metró vonal és a hozzá kialakított metróállomás növelte a tér budai főközlekedési csomópont szerepét. A tér teljes felújítására, átépítésére és korszerűsítésére került sor.

A tér eredeti funkciójának biztosítása mellett megtörtént a pihenő terület kialakítása zöldfelületekkel, új óra beépítése, a meglévő diszkút felújítása, vízfüggöny létesítése, művészi alkotás elhelyezése, lift kivitelezése, valamint az új tér burkolat megvalósítása.

Nemzeti Lovarda

A Nemzeti Lovarda – hagyományos nevén Tattersall – a Kerepesi út - Ügető - Kerepesi temető - Lóvásár utca által határolt területen helyezkedik el, 44 533 m2 területen.  Főbejárata a Kerepesi útról, gazdasági bejárata a Lóvásár utca felől nyílik. A versenypályán és a gyakorlópályákon kívül több kisebb-nagyobb épület található itt.
A tervezett átalakítások, felújítások lehetőséget adtak az intézmény térbeli átszervezésére, funkcionális korszerűsítésére. Társaságunk a műszaki ellenőrzési és  lebonyolítás feladatokban vett részt.

 

Nemzeti Táncszínház

A Millenárison épült meg az új Nemzeti Táncszínház, amelyet a Millenáris Teátrumból alakítottak át.

A Teátrum eredetileg a Ganz Művek transzformátorháza volt, aztán amikor 2001-ben kialakították a Millenárist, akkor ebből az ipari műemléki épületből színház lett.

A 2017 januárjában induló és 2018 végén befejezett beruházás eredményeképpen megvalósult egy, a modern kor technikai-műszaki elvárásainak megfelelő, európai minőségű tánccentrum, amely nemcsak a Nemzeti Táncszínház otthona, hanem a teljes hazai táncszakma számára kínál lehetőséget a tradicionális- és kortárs táncművészet igényes ápolására és fejlesztésére.

Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztés

 Buda szívében, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák ölelésében valósul meg a főváros igen nagy volumenű kampuszfejlesztése.

A projekt több ütemben épül meg, 70 ezer négyzetmétert meghaladó felépítményen.  Ezen komplex és innovatív tervezés és fejlesztés magában foglalja a már meglévő műemléki épületek felújítását, megőrizve azok öröklött jellegét, valamint az újonnan kialakításra kerülő létesítményeket (pl. oktatási központ, laborok, könyvtár, fedett és nyitott sportlétesítmények, multifunkcionális pálya, atlétikai csarnok, kollégium, sporthotel, mélygarázs…stb).

High Diving torony

A monumentális toronyszerkezet és kiegészítői létesítményei, a Budapesten megrendezésre kerülő FINA 2017-es világbajnokság Óriás Toronyugró számának megvalósításához készültek el mintegy 5000 m2-en. A kivitelezési feladat a Batthyányi téren, a Bem rakpart egy szakaszán, valamint a Duna mederben zajlott.

A Duna mederben egy 47,80 m x 18,20 m befoglaló méretű, 1,00 m vastag vasbeton lemez platform készült, 13 db 2,00 m átmérőjű, bennmaradó acél csőköpenyes Soil-mec cölöpökre, helyszíni kivitelezésben.

Diósgyőri Stadion

A Diósgyőri Stadion elődjét 1939. június 25-én avatták fel a jelenlegi arénával azonos helyen. A létesítményt többször, 1950-ben, 1967-68-ban, valamint 2010-ben lelátókkal, klubházzal bővítették, 2003-ban pályavilágítással fejlesztették. Befogadóképessége túlnyomó részt állóhelyekkel 18.000 főre volt tehető.

Az új, 14 798 férőhelyes, UEFA IV-es kategóriájú Diósgyőri Stadion alapkövét 2016 december 1-én helyezték el a régi stadion északkeleti részén.

A játéktér füvét hőcserélős fűtéssel tartják megfelelő hőmérsékleten, a pálya locsolását független, fúrt kút biztosítja.

Budai Vigadó

Az 1900-ban épült szecessziós díszítőelemekkel gazdagított Budai Vigadó műemlék épületen  - mely a sikeresen működő Hagyományok Házának és a világhírű Magyar Állami Népi Együttesnek ad otthont –2017-2018-ban teljes rekonstrukciót végeztek. A felújítás alatt cégünk konzorciumban látta el a műszaki ellenőri feladatokat. A lenyűgöző palota 2018. októberében nyitotta ki újra a kapuit a látogatók előtt. A felújítás során visszakapta eredeti szépségét és pompáját. Emellett a legkorszerűbb XXI. századi körülményeket és technológiát biztosítja a hagyományőrzők és a közönség számára is.

A műemlék épület rekonstrukciója 2019. december 6-án nívódíj elismerést kapott.

Békéscsaba állomás

A műemléki előírások szerint, szigorú restaurátori felügyelet mellett állítottuk helyre a Békéscsabai vasútállomás épületeit. A telek, valamint a régi és az új felvételi épület is műemléki védettség alatt áll.

Békéscsaba állomás a régióban a legnagyobb pályaudvar.

Az Alföld-Fiumei Vasút keresztező vonalának megépítését követően Békéscsaba állomás jelentős csomóponttá fejlődött, az állomás több bővítésen, átalakításon esett át, mai formáját a XX. sz. elején érhette el.

Pannon Park- Biodóm

A Főváros Állat-és Növénykert új bemutató komplexuma a mintegy 5 hektáros Pannon Park központi létesítménye az 1,7 hektáros alapterületű Biodóm, melynek kivitelezése 2017 augusztusának végén kezdődött.

A Kárpát-medence egykori élővilágát megidéző Biodómban Közép-Európa legnagyobb, 2,5 millió literes tengervizes medencéjét találjuk majd.

Ebben a monumentális épületben sokféle, állat bemutatására alkalmas, nagyobb egységekké összeszervezhető tér lesz. Az állatok a kifutókban a szabad ég alatt is megfigyelhetőek lesznek.

Kaposvár, MÁV műemlék utasfelvételi épület felújítása

A felvételi épület 1898-1899-ben épült Pfaff Ferenc tervei alapján. A terv olyan jól sikerült, hogy „típustervként” még két másik állomáson (Szatmárnémeti és Versec) is felhasználták.

Az épületet az elmúlt évszázadban több ízben, kisebb-nagyobb mértékben átépítették (1942-ben a főbejárat elé szélfogót építettek és belső átalakításokat hajtottak végre, az 1950-es években új perontető készült, eredeti elemek megtartásával, a kétezres évek elején készült el az új pénztárblok)

Az épületet 2011-ben műemlékké nyilvánították.

Komplex telephely kialakítása a KAPOS HOLDING Közszolgáltató Zrt részére, „40 darab sűrített földgáz (CNG) hajtású autóbusz számára”

A Kapos Holding Zrt. 40 db új, gázüzemű (CNG típusú) autóbuszának és meglévő gázolaj üzemű autóbuszainak ideiglenes tárolására is szolgáló korszerű telephely kialakításával bízta meg társaságunkat.

A telephelyen öt épület került megépítésre:

- „A” jelű, a központi adminisztrációt biztosító F+2 szintes épület részben a meglévő épület átalakításával, részben új „toldalék” épület hozzáépítésével összesen nettó 1496,7 m2-en.. Feladata a telepen működő szervezetek adminisztratív igényeinek kielégítése, továbbá ügyfélfogadás és ügyintézés bonyolítása (telephely és utca felőli megközelítéssel).

Győr Széchenyi István Egyetem Innovációs épületek (SZIE laborok)

A FŐBER közreműködésével valósult meg a Széchenyi Egyetem következő fejlesztési üteme.

A szerződés teljesítésekor a FŐBER Zrt.-nek komplex mérnöki szolgáltatásokat (beleértve a külső közműveket, út, parkoló építését területrendezést), a kiviteli tervek folyamatos szakmai felülvizsgálatát és véleményezését, illetve minden szükséges szakágra kiterjedő építési műszaki ellenőrzés kellett elvégeznie.

A fejlesztés magában foglalta a nettó 2414,10 m2-es Menedzsment Campus épületének, a nettó 1463,52 m2 területű új labor épületnek és a 832 m2-es csomagolási vizsgálati labornak a korszerűsítését.

Kaposvár, Csiky Gergely színház műemlék épületének felújítása és átépítése

Az 1911-ben – Magyar Ede és Stahl József tervei alapján – épült, műemléki védettséget élvező, szecessziós épület műemléki felújítása, az 1960-as években épült üzemviteli épület lebontása és teljes újjáépítése. A színház befogadó képessége 482 fő. Az új üzemviteli épület pinceszintjén kialakításra került egy maximum 140 fő (106 fő részére mobil lépcsőzetes nézőtéri lelátó plusz a padozaton elhelyezett zsöllyék) befogadására alkalmas kamara színpad.
Mind a fő színpadon, mind a kamara színpadon dobforgó került kialakításra.

A műemlék épületrész nettó 3235 m2 (plusz 450 m2 az új előcsarnok)

Sándor-palota, Budapest

A Sándor-palota 2003 óta a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad otthont. Az egyszerűségével is nyugalmat sugárzó épületben mindig is jelentős személyek fordultak meg, fontos megbe­szélések és találkozók helyszínéül szolgált.

Új Magyar fő konzulátus Ungvár [Ukrajna]

Az Ungvár központjában, az Ung folyó partján lévő régi épület teljes egészében megújult. A színvonalas átalakítás részeként a konzuli hivatal, valamint a megnövekedett ügyféligények kielégítésére egy új épületszárny is épült. A beruházásnak köszönhetően valósulhatott meg az az igény is, hogy az ügy­félforgalom ne zavarja a főkonzul napi tevékenységét és pi­henését. Ennek érdekében az utcafronti régi és új épület mö­gött egy csodálatos belső pihenőkert jött létre.

Tüzihorganyzó üzem, Ócsa

Az ország legnagyobb és legkorszerűbb tűzihorganyzó üzeme 2011 tavasza óta működik a Budapesttől 30 km-re fekvő Árpád-kori kisváros, Ócsa iparterületén. Az ócsai üzemben a ma elérhető legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák ipari vas- és acélszerkezetek, valamint kisebb méretű acéláruk több évtizedre szóló felületvédelmének biztosítására. A megfelelően előkészített termékek korrózió elleni védelme akár 40-50 évre is szólhat, de még a szélsőségesebb időjárásnak kitett szerkezetek védelmére is alkalmas legalább 20 éven keresztül. Évtizedeken át tartó hiány szűnt meg az országban azzal, hogy ipari méretű acélszerkezetek horganyzása is lehetővé vált ebben a csúcstechnológiával felszerelt csarnokban.

Várkert Bazár rekonstrukciója, Budapest

A 19. század végén, 1875 és 1883 között épült Várkert Bazár a világörökség része. Az Ybl Miklós által tervezett épületegyüttes elsődleges feladata a Budai vár és a Duna-part összekapcsolása volt. Elnevezése arra utal, hogy kezdetben kereskedelmi funkciót töltött be, később műtermek, kiállítások, különböző iskolák helyszínéül is szolgált. Ez a csodálatos neoreneszánsz építmény a második világháborúban saj­nos rendkívül súlyos károkat szenvedett. 1961-től több mint húsz éven át a főváros legkedveltebb szórakozóhelyének, a Budai Ifjúsági Parknak adott otthont, majd - miután 1984-ben életveszélyessé nyilvánították - hosszú időre bezárt. Állagromlása, méltatlan hányattatása 30 éven át tartott, felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb világörökségi helyszínének listájára is.

Zeneakadémia, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A több mint száznegyven éve működő egyetem a zenemű­vészeti és zenetudományi képzés magyarországi fellegvára. A Zeneakadémia Liszt Ferenc téri főépülete 1907-ben épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Az épület Ma­gyarország első vasbeton vázas középülete, a szerkezeti tervező Zielinski Szilárd. Tartószerkezeti megoldásai azért számítanak még ma is mérnöki bravúrnak, mert annak idején sem betonkeverő gépek, sem pedig nagyteljesítményű be­tonpumpák nem álltak rendelkezésre, a statikai szilárdságot számító és modellező számítógépről nem is beszélve. Az épí­tésekor olyan technikai kuriózumokat is alkalmaztak, mint a központi porszívó, a légfűtés és a rezgésvédelem.

Csillagpont kórház, Miskolc

Az ország egyik legnagyobb betegforgalmú intézményét több mint 50 évvel ezelőtt alapították, azóta biztosítja évente 60 ezer fekvőbeteg és egymillió járóbeteg ellátását.

A 25 hektáron működő komplexum több, elszórtan elhelyez­kedő pavilonban látta el a gyógyító szolgáltatást. A meg­valósult projektnek köszönhetően a Csillagpont Kórház az észak-magyarországi régió progresszív ellátási centrumává vált. A Csillagpont elnevezés egyszerre utal az új, térségi be­tegellátó-irányító rendszerre, valamint az új épület csillag ala­kú elrendezésére.

Rudas Gyógyfürdő és uszoda átalakítása és bővítése

A Gellért-hegy lábánál található európai színvonalú fürdőkomplexum története egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor Szokoli Musztafa budai pasa megépíttette azt. Az ilidzsa, azaz termálfürdő egy olyan török fürdő volt, amely a források vizének hasznosításával épült. A ma már gőzfürdőnek tartott Rudas török kori részét felépítése óta gyakorlatilag folyamatosan használják, jellegzetessége és értéke a bővítések és átalakítások ellenére mégis változatlan.

A beruházás során kialakításra kerülő, földszinti medencetérben két közepes méretű és két kisebb (merülő) medence került kialakí­tásra. Ez a terület a meglévő uszodából közvetlen átjárási lehetőséggel közelíthető meg.